14pro

Dostupno izvješće o globalnoj i kineskoj industriji brodskih dizelskih motora iz 2016.

Godine 2015. veličina globalnog tržišta brodskih dizelskih motora iznosila je 33,43 milijuna kilovata, što predstavlja povećanje od 10,2 % u odnosu na prethodnu godinu. Globalna proizvodnja brodskih dizelskih motora najvećim je dijelom koncentrirana u Kini, Japanu i Južnoj Koreji. Južna Koreja uglavnom je proizvodila niskohodne dizelske motore, dok su se Kina i Japan prvenstveno usredotočili na srednjohodne motore.
2015., potpomognuto rastom proizvodnje plovila, proizvodnja brodskih dizelskih motora u Kini porasla je za 15,1 % do 16,99 milijuna kilovata, od čega su 41,2 % tvorili niskohodni, 40,1 % srednjohodni i 18,7 % visokohodni brodski motori.
U Kini se većina brodskih dizelskih motora proizvodi putem patentnih licenca. U području niskohodnih motora dominiraju MAN, Wärtsilä i Mitsubishi Heavy Industries; u srednjehodnima su Wärtsilä, MAN i Caterpillar imali udruženi udio tržišta od 82 %, dok visokohodni brendovi prvenstveno uključuju MTU, Deutz, MWM, SACM, Pielstick, Ruston i Paxman.
Kinesko tržište brodskih dizelskih motora prilično je mlado i slabo razvijeno u području proizvodne tehnologije i kapacitetima istraživanja i razvoja. Zbog toga većina motornih proizvoda s visokim tehnološkim sadržajem i dalje ovisi o uvozu. U 2015. Kina je uvezla brodske dizelske motore u vrijednosti od 1,07 milijardi američkih dolara, a izvezla 94,95 milijuna američkih dolara, s deficitom od čak 970 milijuna dolara.
Na kineskom tržištu niskohodnih motora tvrtke Hudong Heavy Machinery, Dalian Marine Diesel i Yichang Marine Diesel Engine imale su udio od otprilike 95,9 %, na tržištu srednjohodnih dizelskih motora Weichai Heavy Machinery i CSSC Marine Power imali su udio od 58,9 %, dok su među proizvođačima visokohodnih dizelskih motora prvenstveno Weichai Heavy Machinery, Shaanxi Diesel Engine Heavy Industry i Henan Diesel Engine Industry, od kojih Weichai Heavy Machinery ima tržišni udio od otprilike 26%.

Radi poboljšanja konkurentnosti na tržištu brodskih dizelskih motora, glavni kineski proizvođači rade na razvoju novih proizvoda.
Izvješće istraživanja tržišta stranice ReportBuyer naglašava sljedeća područja:
veličinu tržišta i konkurentno okruženje brodskih dizelskih motora na globalnoj razini i u Kini;
uvoz i izvoz;
djelovanje i razvoj u Kini, sposobnosti u području istraživanja i razvoja te razvojne strategije 7 globalnih i 16 kineskih tvrtki iz područja brodskih dizelskih motora.